Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. 

Blogi

Elämä on täynnä positiivisia asioita, joista tulisi kiireiden ja murheidenkin keskellä muistaa iloita!

Joulun taikaan uskoa saan – kappaleen syntytarina

Hieman taustaa: Pelismo tuotti yhdeksän vuotta sitten joululaulun nimeltä Todellinen Joulu yhdessä Mäntän elävän musiikin yhdistyksen (MELU) kanssa. Sävelsin tuon kappaleen ystäväni Tero Jokisen avustuksella. Mukaan laulamaan ja soittamaan pyydettiin monta mänttäläistä tai ex-mänttäläistä muusikkoa. Lopputulos on miellyttävä yhdistelmä eri laulajia ja projektissa oli loistava tekemisen meininki. CD-levyistä saatu tuotto lahjoitettiin kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen.

Alussa oli idea

Marraskuussa eräänä lauantaina mietiskelin joutessani, että syntyisikö meikäläiseltä uusi joululaulu. Olen vissiin jonkin verran jouluihminen tai jotain ja edellisen joululaulun kaltainen hauska projekti tulisi myös tarpeeseen. En ollut vähään aikaan tehnyt omaa musiikkia valmiiksi asti ja tällaisen projektin avulla voisin luontevasti herätellä myös tuota sävellys/sanoituspuolta itsessäni. Musiikki kun on aina ollut tärkeä juttu meikäläiselle.

blogi klaus kaarre joulun taikaan uskoa saanTuon edellisen kappaleen väsäsimme aluksi täysin huumorilla, kunnes myöhemmin  tajusimme, että ehkä siinä on myös jonkinlaista järkeä. Tällä kertaa aloitin säveltämisen vähän synkemmästä perspektiivistä, enkä tuona lauantaina saanut aikaan kuin muutaman rivin tekstiä ja mollivoittoisen melodian. Jätin homman sikseen.

Palasin kuitenkin vielä seuraavana päivänä aiheen pariin. Päätin koettaa hieman erilaista lähestymistapaa ja siinä kitaraa näppäillessäni hahmottelin duurivoittoisen melodian. Naureskelin sitä siinä sitten itsekseni ja hetken ihmeteltyäni ajattelin että tästä voisi sittenkin tulla jotain. Aloin kehittää melodiaan sointuja ja kappale sanoituksineen syntyi siinä sitten melkein yhdeltä istumalta.

Sanoituksestakin tuli sitten lopulta positiivinen. Eli kaaoksen ja kiireen keskellä kannattaa kaikki ongelmat unohtaa edes hetkeksi. Ja tietenkin nimenomaan Jouluna. Kaikki järjestyy aikanaan, tavalla tai toisella, oli sitten kyseessä mitä tahansa. Eikä koskaan kannata lopettaa unelmoimista. Pimeydestä mennään kohti valoa ja kappaleen lopussa ollaan lopulta sinänsä ihan mukavan kotoisissa tunnelmissa.

Olisiko tässä uusi hyväntekeväisyyskappale?

Mainitsin asiasta seuraavana päivänä töissä hieman innostuneena, mutta epävarmana ja päätin tehdä kappaleesta esittelyversion. Kuuntelisimme sitä sitten ja miettisimme onko siinä minkäänlaista järkeä. Kiitos bändikaverilleni Janne Viita-aholle, jonka olohuoneessa tuon demon äänitimme keskellä marraskuista maanantai-iltaa. Metelöiminen kannatti.

Kuuntelimme töissä tuon esittelyversion ja Pelismon porukka tykkäsi. Päätettiin tehdä kappaleesta ammattitasoinen äänite, jonka avulla lahjoittaisimme tavalla tai toisella rahaa hyväntekeväisyyteen. Sosiaalinen media olisi tällä kertaa oikea kanava.

Kappaleen äänitys

Tuumasta siis toimeen ja bänditreeneissä rakensimme tuota demoversiota mukaillen bändiversion. Pojat lupasivat tulla mukaan soittamaan myös studioversioon ja viikon päästä aloitimmekin Juha-Matin kanssa kappaleen äänitykset.

blogi tomi havinen joulun taikaan uskoa saanSuoritimme äänitykset tuona kauniina perjantaina bändimme harjoitustilassa Mäntässä. Hieman totutusta äänitysjärjestyksestä poiketen soitin aluksi basson ja akustiset kitarat, ja rumpalia odotellessamme suoritin myös kappaleen lauluosuudet. Rumpujen taltioimisen jälkeen piti bassoraitoja vielä soittaa vähän uusiksi, koska ne eivät olleet täysin sopusoinnussa kaikkien rummuniskujen kanssa. Tällaista sattuu välillä, ainakin minulle, ja sekin vaikutti asiaan, että aikataulujen vuoksi rummut soitettiin bassoraitojen jälkeen. Olimme lopulta tyytyväisiä päivän äänityksiin. Rennon letkeä meininki.

Näiden äänitettyjen osuuksien lisäksi äänitettiin vielä kosketinsoittimet, taustalaulut ja sähkökitara. Itsenäisyyspäivänä pidetyn pienen palaverin jälkeen pojat äänittivät nämä osuudet tahoillaan ja toimittivat raidat meille valmiiksi miksattuina. He tekivät todella hyvää työtä. Lauloin itse myös vielä muutamia kohtia uusiksi ja se kannatti.

Juha-Matti suoritti lopullisen miksauksen ja lopulta kaikkien soitin- ja lauluraitojen ollessa miksattuina paikoillaan tajusimme, että lopputulos on vähintäänkin kelvollinen. Oli jälleen syntynyt rockhenkinen joululaulu.

Videokin pitää olla

blogi joulupukki joulun taikaan uskoa saanKappaleeseen oli alusta alkaen tarkoitus tehdä myös video, jonka avulla saisimme joululaulullemme jonkinlaista lisäarvoa ja näkyvyyttä. Päätimme tehdä niin sanotun lyriikkavideon, jossa laulun sanat juoksevat sopusoinnussa kuvan kanssa. Puin Joulupukin asusteet ylleni ja lähdimme kuvaamaan videota Keuruun talvisiin maisemiin. Se oli erittäin synkkä ja sumuinen torstaipäivä, mutta ainoastaan sään puolesta, sillä kuvaaminen itsessään oli jälleen mukavaa puuhastelua.

Päivän päätteeksi varpaita lämmitellessämme katselimme aikaansaannoksiamme ja ideoimme hyväntekeväisyyskampanjaa. Juha-Matti lupasi editoida videon valmiiksi samalla, kun itse lämmittelisin kylmettyneitä varpaitani etelän auringossa. Tuon lomaviikon aikana olisi myös määrä käynnistää tuo hyväntekeväisyyskampanja.

Juha-Matti teki hyvää työtä videon editoimisen parissa ja sitä katsellessani kerroin, että minun puolestani video voidaan oikein hyvin julkaista. Lopputulos on oikein laadukas ja nimenomaan jouluinen.

Kotiin palatessani Team Pelismo oli julkaissut videon ja käynnistänyt kampanjan, jossa kappaleen ja videon teeman mukaisesti Pelismo Oy lahjoittaa jokaisesta Facebook-sivunsa tykkäyksestä vuoden vaihteen jälkeen 50 senttiä Suomen Punaisen Ristin kotimaan ystävyystoimintaan. Projekti oli siis viety onnistuneesti päätökseen.

Joululaulun parissa hääräsivät nämä iloiset veikot

Klaus Kaarre - Laulu, basso, akustinen kitara, laulun sanat ja sävelet
Juha-Matti Koppelomäki - Äänitys, miksaus, masterointi, videon kuvaus ja editointi
B.Hammond - Koskettimet ja taustalaulut
Edwin-Tonttu - Sähkökitara, osa äänityksistä ja miksauksesta
Tomi Havinen - Rummut

Team Pelismo - Videotuotanto, julkaisutoiminta, kampanjointi

Toivotamme kaikille tasapuolisesti lämmintä ja rauhallista joulua sekä hyvää tulevaa vuotta 2017!

Klaus Kaarre
Team Pelismo

Mainostoimisto Pelismo Oy | Multiantie 1, 42700 Keuruu | info(at)pelismo.fi